<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vähän vajaan puolen vuoden ajan on jakeluhenkilöstölle esitelty erilaisissa tilaisuuksissa uutta tuottavuuteen perustuvaa palkka- ja työaikamallia. Asian tiimoilta on koottuna mittava määrä taustamateriaalia ja tukeva tukiorganisaatio. Matkasaarnaajilla riittää varsinkin jakelun puolella kiertämistä ja uskon vahvistamista.

Perusjakelussa muutos koetaan suureksi, vaikka itse työn tekemiseen ei ainakaan vielä ole tehty radikaaleja remontteja ensimmäisten kokemusten perusteella. Eteneminen on tapahtunut pienin askelin. Hienoa on ollut huomata, että jossain paikoissa on alkanut aivonystyrät raksuttamaan jo heti koulutustilaisuuksien jälkeen. On siis itse uskallettu ottaa askel työn kehittämisen suuntaan ja saatu samalla perustiedot kuntoon. Yhteisestä tekemisen meiningistä ja toisten auttamisesta on hyviä kokemuksia kuultu jakelutoimipaikoista.  Työvuoroista on rakenneltu mielekkäämpiä ja hieman tasapuolisempia, kuin aikaisemmin tiukan ja ohjaavan "senttiminuuttinormiston" aikana. Suotuisa volyymikehitys on myös muun muutoksen lisäksi tuonut joidenkin postinjakajien kukkaroon lisäansiota toimipaikan tuottavuudesta

Toisaalta yhteisöllisyys on ollut koetuksella jo alku metreistä alkaen harvemmissa jakelutoimipaikoissa. Jotkut ovat kokeneet asian olevan liian suuri hyppy tuntemattomaan. Epäonnistuneet aikaisemmat hankkeet hiipivät mieliin ja tunnepuoli, sekä asenne ovat koetuksella. Asiaa ei haluta nähdä mahdollisuutena. Yhteistyösuhteet eivät näissä paikoissa ole olleet kunnossa. Usein ajaudutaan vastakkain asetteluun jo pienimmissäkin muutoksissa. Valtaa ei haluta delegoida.

Mieliin kannattaa palauttaa viime liitokokouksen yhteiset linjaukset siitä, että etenemme entistä karkeampaan jakelun työajan laskentajärjestelmään ja tavoittelemme toimipaikan kokonaisresursointia joustoineen. Samalla voitaisiin työajan tasoitusjakson työaikaa lyhentää vaikkapa täysinä vapaa päivinä. Samoin postityön palkkajärjestelmän uudistamiseen kolmen vuoden takaa liittyi optio ryhmäkohtaisesta mitattavaan suoritteeseen perustuvasta palkanosan kehittämisestä yhdessä. Edelleen tavoitteemme on, että työntekijät hyötyisivät työn tuottavuuden noususta työpaikoilla.

 Tämä kortti kannattaa nyt katsoa, varsinkaan kun menetettävää ei ole.