SAK:n syysvaltuuston kokouksessa 21.11.2008 Kiljavan Opistolla pidetty puhe<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kari Lempinen Posti- ja logistiikka-alan Unioni PAU ry

 

Näytti tulevan lamaannus, vai taantumus, vaikka kukaan ei muutama kuukausi sitten oikein uskonut tätä. Vai mikä se on!

Sitten on tullut lomautus, jota seuraa ehkä karmeita lopputilejä, sekä kohta varmaan ikävä työttömyys nostaa taas päätään.

Nyt on sitten seuraavaksi vuorossa elvytys. Näyttää siis muodostuvan ison lumipallon kokoinen vyörymisilmiö.

Olemmekohan jatkuvassa matalapaineessa?

Kukahan mahtaa kantaa yhteiskuntavastuun tästä touhusta?

Yhteistoimintaneuvotteluihin on lähdetty ikään kuin kaiken varalta. Liipaisin tuntuu olevan niin kovin herkällä työnantajalla nyt.

90-luvun laman nujerruskeinoille sanotaan yksi oikoisesti EI, eikä halutakkaan kantaa vastuuta.

Nyt on mielestäni alettava harkitsemaan seuraavaa sopimuskierrosta ja sen sisältöä talouden vakauttamisen kannalta. Jos ei kelpaa neljä kirjainta TUPO, niin miksei VARA= siis vakauttamisratkaisu.

Porvarihallituksen sata salamaa on iskenyt tulta. Vai ovatko ne saatanalliset säkeet saanet vallan?

Peruskysymys on, miten ihminen tulee toimeen. Ansioturva takaa ”kohtuullisen” toimeentulon yleensä eri elämän vaiheissa. Ansioturvalla ja vähimmäisturvalla olevia ei saa ihan oikeasti laittaa vastakkain. Käytetäänkö kannustamiseen keppiä, vai porkkanaa?

Sosiaaliturvan uudistamisessa ei saa olla kyse siitä, että nyt leikataan peiton toisesta päästä ja kohta ommellaan toiseen päähän.

Työväenliikkeellä ja ammattiyhdistysliikkeellä on tehtävää puolustaessaan ja toivottavasti kehittäessään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteutumista Suomessa.

Vaikkakaan unelmat eivät muuttuneet todeksi kansalaisten mielissä viimeisissä käydyissä vaaleissa – kunnallisvaaleissa.

Mielestäni ja saamani palautteen mukaan SAK:n rooli olisi pitänyt olla vielä näkyvämpi! Yhteistyötä vasemmistopuolueiden ja ay-liikkeen välillä on edelleen tehostettava.

Lopuksi haluan, että SAK:n edustajakokouksen ponsi kaivetaan esiin – postipalveluiden tasapuolisesti tarjonnasta kansalaisille ja otetaan huomioon myös SAK:n päättävissä elimissä, kun EU-direktiivin mukaisesti postipalvelut avautuvat täysin kilpailulle ja postipalvelulakia uudistetaan ensi vuoden aikana.