Itella Oyj, eli entinen Suomen Posti Oyj on toiminut valtion kokonaan omistamana julkisena yhtiönä reilut 16 vuotta, eli vuodesta 1994.
Näiden vuosien aikana toimintaa on muutettu ja uudistettu kovalla kädellä.
Tämä valtion yhtiö on ostanut alihankintoja, ulkoistanut toimintojaan, myynyt osia yhtiöistään ja yhtiöittänyt osiaan ostettavaksi tai myynyt kokonaan yhtiöitään.
Monet ovat varmaan kaivanneet tuttua ja turvallista entisajan postitoimintaa.
Postin yhteiskunnallinen merkitys on oltava edelleen tiedossa ja se on myös turvattava asetettaessa vuosi vuodelta yhä tiukempia tulosvaateita.
Postitoimintaa on säädelty aikanaan postitoimintalailla ja nykyisin postipalvelulaki määrittää yleispalveluvelvoitteet toiminnalle. Kyseinen voimassa oleva laki on toiminut hyvin. Postipalvelut on järjestetty kustannustehokkaasti ja tasalaatuisesti. Toiminnan rahoituksen osalta ei ole ongelmia.
Lakia ollaan parhaillaan uudistamassa EU-postidirektiivistä johtuen, vaikka siihen ei erityisiä kansallisia syitä ole. Alan tulevaisuus ei näytä hyvältä kirjevolyymien laskiessa ja sähköisen korvautuvuuden mahdollisesti lisääntyessä. Samoin näyttää siltä, että postilakityöryhmän esittämässä muodossa laki varmasti johtaa kilpailun avautumiseen, nykyisen palvelutason laskuun ja alueelliseen eriarvoisuuteen. Yleispalveluvelvoite on kyseisessä esityksessä aiempaa matalampi valitettavasti ja suurin osa nykyisestä yön yli kirjepostista hidastuisi kulkunopeudeltaan kahteen työpäivään.
Jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa on pidettävä huolta valtion omistajaroolista ja kysymys kuuluukin:
Onko Posti jatkossakin kokonaan yhteiskunnan omistuksessa?
Kaikissa mahdollisissa tilanteissa on tärkeää turvata myös palveluiden rahoituspohja, varsinkin kannattamattomien yleispalveluvelvoitteiden osalta, sekä on satsattava palveluiden laatu- ja saatavuusehtoihin koko postialalla. Tulevaa kilpailua ei voida pitää tasapuolisena, vaan ja ainoastaan ns. kerman kuorintana.
Samalla alan kokonaiskannattavuus on koetuksella ja ympäristövaikutukset huolestuttavia.
Koska tulevaisuusasiakirjassa – Varjosta valoon - ei ole mitään mainintaa postipalveluista, niin
Esitän siihen lisättävän kohdan, jossa huomioidaan tulevaisuudessa postikilpailun avautuessa postipalveluiden tasapuolinen saatavuus ja laatu koko maan alueella, sekä rahoituspohjan turvaaminen ja maininta yhteiskunnan omistuksesta. Postaalisia palveluita on pidettävä myös kansalaisten peruspalveluna.