TYöELÄMÄÄ, EI SEN ENEMPÄÄ
Työelämää tulee kehittää kokonaisvaltaisesti, eikä osa optimoiden. Ihmisillä on oltava oikeus kunnollisiin työsuhteisiin ja työoloihin. Jokaisen työntekijän perusoikeuksiin kuuluvat työskentely ilman hengenvaaraa ja terveyden menettämisen uhkaa.
Työelämän muutokset ovat suuri haaste, niin työnantajalle, kuin työntekijöille. Nämä erilaiset kuviot heijastuvat työssä terveyteen ja hyvinvointiin. Muuttuneissa olosuhteissa useilla työpaikoilla on yhä välinpitämättömyyttä ja puutteita perusasioissa, kuten työturvallisuudessa, työjärjestelyissä, työajoissa ja työpaikkaruokailussa.
Viime aikoina on puhuttu työssä jatkamisen tärkeydestä ikääntyneenäkin. Työnantajien, työsuojelun ja työterveyshuollon toiminta yhdessä muiden terveyttä edistävien ja hyvinvoinnin kehittämiseen tähtäävien toimien kanssa luovat perustan pidemmälle työuralle. Haasteena on, kehitetäänkö työelämää ihmistä varten ja heidän mittojensa mukaan, vai pelkästään yritystalouden ehdoilla.
Liialliset tuottavuustavoitteet, pätkätyöt, eri-ikäiset työntekijät, ulkomainen työvoima, vaihtuvat työpaikat ja vielä se, että samalla työkohteella on yhä useammin eri työnantajien palveluksessa olevia tekijöitä, luovat suuren paineen työturvallisuuden hallinnassa.
Aloitteellinen ja vastuullinen työsuojelutoiminta on työntekijöiden kannalta avain parempiin työoloihin. Laaja-alaisesti järjestettävillä toimenpiteillä luodaan edellytykset siihen, että ne pureutuvat käytännössä esiintyviin epäkohtiin välittömästi.
Tavoitteeksi tulee asettaa työn laatuasioiden ja työhyvinvoinnin nostaminen yhä tärkeämmäksi jokaisen työssä. Eri yhteyksissä on panostettava työehtosopimusten lisäksi paikallisen sopimisen parantamiseen ja laajentamista koskemaan sopimuspohjaisesti työolojen kehittämiseen, työn organisointiin, uuden tekniikan käyttöönoton vaikutuksiin, työvoiman käyttötapoihin, tasa-arvoon ja ympäristökysymyksiin, sekä työntekijöiden tarpeet ottavaan työaikajoustoihin. Työn johtamiskulttuuriin on entistä enemmän panostettava. Erilaisista ikäohjelmista on mainioita kokemuksia yrityksistä.
Työn ja sen tekijän puolesta!