Elämme jatkuvan muutoksen aikaa, niin arkena, kuin pyhänä. Teknologinen kehitys on mullistanut maailmoja. Monet ovat joutuneet pakostakin miettimään suhdettaan työhön, tai työttömyyteen.
Samoin on liian paljon vaikeuksia selviytyä normaaleista päivän rutiineista. Viime vuosikymmenet ovat romuttaneet vanhat perinteiset ja tutut turvalliset toimintatavat. Markkinat ovat avautuneet ja saaneet hallitsettomat voimat liikkeelle. Monet asiat ovat niin maailman laajuisia, että välillä ihan hirvittää.
Yksilöllisyys jyllää!
Tietotekniikka pitäisi olla jokaisella hallinnassa ja uusimmat kiemurat tulisi osata tuosta vaan. Useasti törmää sanoihin tehokkuus ja tuottavuus myös käytännössä. Tutkimukset osoittavat, että Suomi on kärkipäässä maailmassa kilpailukykymittareita tarkastellessa taantumista huolimatta.
 
Kunnat ovat samantapaisessa yleisessä huolestuttavassa kehityksessä menossa. Eräät vaativat, että julkinen sektori on saatava toimimaan yksityispuolen temppujen mukaan. Mielestäni tämä ei tule onnistumaan ja näin ei ole tarpeellistakaan. Hyviä kehityshankkeita on jo olemassa, mutta varmasti kaivataan laaturemontteja useaan kunnan toimialaan. Hyvien tuloksien saamiseksi on tärkeää ottaa henkilöstö aidosti mukaan talkoisiin. Asiakaskyselyitä on tehtävä säännöllisin aika välein. Palautteista on otettava kehitysmielessä opiksi ja muutettava toimintaa ihmisläheisempään suuntaan. Kuntatyönantajan houkuttavuutta on parannettava kaikin järkevin toimin, työlainsäädäntöä ja yhteistoimintaa unohtamatta. Henkilöstöresursseihin on satsattava nykyistä enemmän, ettei eletä mitoitusten alarajoilla ja valvovan viranomaisen katse ainaisena uhkana. Vanhuspalvelulaki tulee antamaan monia vastauksia tärkeään hoivaan.
Työntekijöiden jaksaminen on huomioitava hyvällä työnantajapolitiikalla!
Talouden lamaannusten jälkeen on ihmisille tärkeitä asioita jätetty valitettavan puutteellisiksi. Niihin ei ole riittävästi panostettu, vaikka nousukausien aikana on ollut varojakin olemassa.
Uskottavuus on palautettava joukkoomme!
Tilastot kertovat, että elinikämme on kasvanut, niin lääkkeiden, kuin hoidon kehittymisen myötä. Tähän on meidän yhdessä etsittävä todellisia toimia ja vastauksia. Näin takaisimme ihmisille viihtyisän elämän loppukaaren.
Ketään ei voida hylätä!
Terveitä elämän tapoja on mielestäni hyvä pitää esillä joka päivä itsemme ja jo kansantaloudenkin kannalta. Liikunnan avulla voitaisiin vähentää kunnan sosiaali- ja terveystoimen menoja myös täällä harjujen kaupungissa.
Koulutus ja kulttuuri, sekä liikunta ja urheilu kuuluvat olennaisesti lahtelaiseen hyvinvointiin.
Mielestäni on tärkeää laittaa harkintaan tässä vaiheessa tavoite ja unelma siitä, että terveyskeskusmaksu poistetaan. Panostukset lasten ja nuorten ryhmäkokojen pienentämiseen takaavat parempia tuloksia.
Ilmastomuutoksen edetessä on kauniista luonnostamme pidettävä huolta. Erinäisten päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia on tuettava ja esimerkiksi joukkoliikenteestä on tehtävä liikkumisen perusratkaisuja eri ikäryhmät huomioiden. Samoin kevyen liikenteen väylien kuntoon ja rakentamiseen on satsattava.
Yhteisöllisyys luo pohjan turvallisuuteen!
Meidän on tietysti kannettava vastuu itsestämme. Iskulause – Kaveria ei jätetä – voitaisiin lanseerata uudelleen. Vaikkapa niin, ettei ketään jätetä yksin, vaan kannamme huolta toisistamme.
Ihmisten työllistymiseen tähtääviä toimia on, niin kunnan, kuin valtionkin toimesta edelleen tehostettava.  Talousarviota laadittaessa minua harmittaa, että melkein aina kunnan työllisyysmäärärahat ovat arvuuttelun kohteena.
Talouden tunnuslukumittarit ovat nousseet arvoon arvaamattomaan päätöksen teossa. Raamibudjetointi tuntuu olevan vähän joka vuosi liian tiukka. Toimialojen luonnollisesti ja normaalisti kasvavat kulut, sekä toiminnat eivät meinaa mahtua millään näihin talouden kehyksiin. Ennaltaehkäisyyn on löydyttävä rahaa enemmän. Valtion ja kuntien väliseen rahan jakosuhteeseen on saatava korjauksia.
Olisikohan tulevaisuudessa löydettävissä lääkkeitä ongelmiin naapurikuntien välisen yhteistyön tiivistämisellä, tai sitten kuntia yhdistämällä?
Mielestäni Lahden kaupungin kehitystä ja vetovoimaisuutta on tuettava kaikin mahdollisien käytettävissä olevin keinoin.
Käpertymisellä ja ainaisella vastustamisella emme saavuta mitään!